fbpx

Als je kind 10 minuten na het eten om een koek vraagt

“Ja maar Rolinde, wat als mijn kind dan 10 minuten na het eten om een koek vraagt?”

 

Dat is één van de grootste bezorgdheden wanneer ik vertel dat je je kind zélf kan laten bepalen hoeveel hij eet. Als hij dan 10min later om een koek vraagt, lijkt dat het bewijs dat hij inderdaad zelf niet voelt hoeveel hij nodig heeft. Maar is dat echt wat er aan de hand is? Er zijn namelijk een aantal stoorzenders die (figuurlijk) roet in het eten kunnen strooien.

Eén van die stoorzenders is als je kind zelf kan bepalen *wanneer* er gegeten wordt. Je kan als ouder vaste eetmomenten plannen om te vermijden dat je kind constant tussendoor gaat knabbelen en dan bij de maaltijden amper eet. Of omdat hij al vol zit van te knabbelen, of omdat hij niet gemotiveerd is om aan tafel te eten omdat hij straks nog iets lekkerders kan vragen.

Hoe doe je dat praktisch, die eetmomenten vastleggen?

  • Plan eetmomenten (ook tussendoortjes) rond het natuurlijke ritme van je gezin, bvb vlak na een dutje of na school.
  • Je kan die eetmomenten zelfs visueel maken door een bordje “open” en “gesloten” voor de keuken.

 

Eet je kind heel weinig tijdens de maaltijd? Dat is niet zo erg, want met 5-6 eetmomenten per dag is het volgende eetmoment nooit ver weg.

Gaat het vooral om de laatste maaltijd van de dag en ben je bang dat je kind met honger gaat slapen?

  • Als je kind goed slaapt en groeit, is alles ok.
  • Wordt hij toch wakker van de honger? Zorg dat er altijd één voedingsmiddel op het bordje ligt dat hij sowieso graag eet (bvb aardappelen of een boterhammetje).

 

Hebben jullie geen vaste eetstructuur of eet je kind gewoon wanneer het wil én verlopen de maaltijden rustig en is iedereen tevreden? Dan hoef je natuurlijk niks te veranderen. Doe vooral wat werkt voor jullie. You do you.

!! Dit geldt niet voor baby’s en hun melkvoedingen, die worden natuurlijk op hun vraag gegeven.

 

Wil je meer weten over de andere stoorzenders die de rust aan tafel kunnen verstoren én hoe je deze kan aanpakken? Op grote vraag openen de deuren van de online cursus “meer rust aan tafel weer op 1 oktober”. Info en inschrijven: https://blog.opdegroei.be/online-cursus/

Groeit je kind niet goed of is er een medische achtergrond? Dan is een individuele consultatie een goed idee. Meer informatie over consultaties vind je hier . Een afspraak maken kan via de online agenda.

%d bloggers liken dit: