fbpx

Home made hummus

Hummus is één van mijn favorieten qua broodbeleg! Kikkererwten, het basisingrediënt,  zijn een goede bron van plantaardig ijzer. Het is belangrijk dat kinderen voldoende ijzerrijke voedingsmiddelen binnen krijgen. Ijzer hebben we onder andere nodig om goed te groeien en voor de ontwikkeling van de hersenen. Ook tijdens de zwangerschap en borstvoeding hebben we een verhoogde ijzerbehoefte. Er wordt dan namelijk ook een deel doorgegeven aan je kindje.

Wist je dat we plantaardig ijzer beter opnemen als we het combineren met vitamine C-rijke voedingsmiddelen? Het tweede ingrediënt in de hummus is citroensap, een vitamine C bommetje, dus ideaal voor een goede opname.

Voor jonge kinderen beperken we het zoutgehalte zo veel mogelijk. Hieronder lees je hoe je zelf een hummus maken met een laag zoutgehalte.

Wat heb je nodig?

 • 1 bokaal gekookte kikkererwten (250g)
 • sap van 1/2 citroen
 • handje peterselie
 • snuifje peper
 • tl tahin
 • 3 el olijfolie
 • Eventueel wat water toevoegen tot gewenste consistentie. 

Hoe maak je het?

 • Giet de kikkererwten af en spoel ze na. (Het oplegvocht bevat vaak zout en door na te spoelen kun je het zoutgehalte beperken).
 • Doe al de ingrediënten in een blender en mix tot een homogene massa.
 • Bewaar de hummus in een gesloten potje in de frigo.

Je kunt ook experimenten met smaken door wat geroosterde paprika, pompoen, rode biet, zoete aardappel of rauwe avocado toe te voegen.

Tips: lekker als groentedip , bij een wrap of op brood!

2 gedachten over “Home made hummus

 • 16 augustus 2020 om 22:01
  Permalink

  Zalig! Is het gewicht van de kikkererwten met of zonder vocht? Net gemaakt met 2 blikjes kikkererwten van 200 gr mét vocht en 130 uitgelekt (dus 260 gram kikkererwten) en het is precies wat aan de droge kant 🙂

  Beantwoorden
  • 17 augustus 2020 om 10:42
   Permalink

   Dag Emma! Heel fijn dat je het recept uit hebt getest en bedankt voor jouw reactie. Het recept is zonder oplegvocht omdat dit vaak veel zout levert. Indien je de hummus is meer smeerbaar wilt maken kun je nog wat extra water toevoegen tot gewenste consistentie.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: