fbpx

Het ja-danku-kommetje

Ik wil graag een tip met je delen die ik bij mijn eigen kinderen bijna dagelijks toepas: Het ja-danku-kommetje. Dit kommetje heeft hetzelfde doel als het nee-danku-kommetje: druk weghalen.

👉 Een nee-danku-kommetje haalt vooral stress weg bij je kind “oef, ik móet dit niet opeten”
👉 Een ja-danku-kommetje neemt eerder druk weg bij jou “oef, hij heeft toch iets binnen”.

Ik ga het even uitleggen met groenten als voorbeeld, omdat groenten wel vaker een probleem zijn bij jonge kinderen. Maar je kan het gerust toepassen op andere voedingsmiddelen. Mijn kinderen eten zeker niet alle groenten met plezier. Maar voor bijvoorbeeld kerstomaatjes, rauwe wortels of komkommer zijn ze wel altijd te porren. Dus als wij bijvoorbeeld spinazie eten (eten zij niet graag), voorzie ik ook altijd een kommetje met minstens één van die groenten die ze altijd eten.

Een ja-danku-kommetje dus. Voor mij neemt het druk weg als ze de spinazie niet eten, ze hebben dan toch groenten gegeten. Maar let op: het wil niet zeggen dat ik nooit nog iets anders zal aanbieden dan de kerstomaatjes, wortels of komkommer. Ze krijgen ook spinazie, want als ze nooit spinazie te zien krijgen, zullen ze het nooit kunnen leren kennen. Willen ze het niet? Dan belandt het in het nee-danku-kommetje, geen probleem!

Misschien denk je “Maar zo gaan ze toch nooit die andere groenten willen proeven”. Misschien niet onmiddellijk, neen. Maar het zal wel rust brengen aan tafel, of dat is toch de bedoeling. Verkennen en nieuwe dingen proberen kan alleen als die rust aan tafel er is.

ja-danku-kom
%d bloggers liken dit: