Samen koken met kinderen in quarantaine

In tijden van quarantaine waarbij alles tegelijkertijd op ons afkomt… kan het soms wat veel worden. Samen koken in ons kot to be rescue!

Deze ochtend was ik falafelballetjes aan het maken om deze avond te bakken en ik bedacht me dat dit in deze tijden een ideale bezigheid is om met de kinderen te doen. Samen koken heeft namelijk enkele voordelen: ze zijn bezig nu ze thuis zitten, het eten wordt klaargemaakt, het is een gezellig gezinsmoment en het is een laagdrempelige manier om met verschillende voedingsmiddelen kennis te maken en te leren koken. Kinderen die hebben meegeholpen met koken, zullen namelijk ook vaak sneller proeven. Winst op alle fronten dus!

Misschien is het wel leuk om een weekschema op te stellen en de maaltijden samen met de kinderen voor een paar dagen te bereiden in de vorm van mealprep? Lees zeker tot het einde want daar kun je iets handig downloaden 😉 

Waarbij kunnen kinderen zoal helpen?

Vanzelfsprekend is ‘regel’ nummer 1 in de kinderkeuken: let op met hete pannen, kokend water en scherpe messen. Handen wassen we ook liefst op voorhand. Dat kunnen we nu allemaal als geen ander.

Als ouder kun je zelf het beste inschatten waarbij je kind kan helpen in de keuken. Hier alvast wat tips! Jonge kinderen kunnen helpen brood smeren, eieren pellen en groenten en fruit wassen. Wat oudere kinderen kunnen helpen roeren, pureren, kneden, eten wegen of afmeten, snijden van eenvoudig eten met een bot mes (zoals komkommer en banaan). Omgaan met een warmtebron, zoals een fornuis en oven, snijden van eten met een scherp mes, vlees of vis bakken en keukenmachines gebruiken is voor de meer ervaren hulpkoks van het gezin 😊

Koken met moeilijke eters

Neemt je kindje al een stukje komkommer in de keuken? Mooi meegenomen , letterlijk 🙂 Met eten bezig zijn zorgt voor meer vertrouwen in het voedsel. Kinderen gaan zo sneller proeven als ze mee helpen koken met wat op tafel komt.

Hieronder alvast wat inspiratie van een super lekker gerechtje dat deze avond bij ons op het menu staat.

Falafelballetjes in een volkorenpita met rauwe groenten en yoghurtsaus voor 5 personen.

Falafelballetjes:

  • 200g droge kikkererwten
  • 3 el tahin
  • 1/1 tl komijnpoeder
  • 2 el versnipperd peterselie/ of 1 tl droge peterselie
  • 1 kleine versnipperde ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 snuifje peper en eventueel zout (niet voor de allerkleinsten)

Andere ingrediënten

  • 5-10 volkoren pitabroodjes
  • Rauwe groenten naar keuze (bv 1/3 komkommer, 2 tomaten, 1/8 rode kool, 1-2 wortels)
  • 10 el yoghurt
  • 3 el mayonaise
  • Verse kruiden naar keuze bv koriander
  • 1 snuifje peper en eventueel zout (niet voor de allerkleinsten)

Bereiding:

  • De droge kikkererwten 12u laten weken in ruim water.
  • Na het weken kikkererwten afgieten en fijnmalen met een hakmolen of blender (voor de meer ervaren hulpkoks).
  • Alle ingrediënten kneden en balletjes rollen ter grote van een pinpongbal (oudere kindjes)
  • Bakken in olijfolie tot ze goud bruin zijn (ervaren hulpkoks).
  • Rauwe groenten wassen (kleine kindjes).
  • Rauwe groenten versnijden naar keuze (komkommer met bod mes voor oudere kindjes) of eventueel raspen (voor de meer ervaren hulpkoks).
  • Meng de yoghurt, mayoniase en verse kruiden tot een yoghurt sausje.
  • Verwarm de pitabroodjes in de oven of broodrooster.

Smakelijk!

PS: Voor de allerkleinste kunnen ook gestoomde of geroosterde groenten als rauwe groenten nog wat taai zijn.

PPS: Falafelballetjes kun je prima bereiden en voor de volgende dag bewaren om klaar te maken.

Download hier de maaltijdplanner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: