fbpx

OMG we eten dessert vanavond!

OK, geef toe, desserts zijn lekker! Ze geven vaak veel energie en we willen dus vooral dat wij en onze kinderen er op een gezonde manier mee leren omgaan. Maar het hangt natuurlijk ook een beetje af van de definitie van desserts. Niet? Hoe zorgen we er dan voor dat ze deel uitmaken van een gezond voedingspatroon?

Hieronder wat sleutels tot succes:

 • Neem of geef ze niet als beloning maar laat ze deel uitmaken van de maaltijd. Vermijd bijvoorbeeld ‘als je je bord leeg eet mag je een dessertje’ Op die manier zet je de desserts op een troon en geef je de boodschap dat ze beter zijn dan ander gezond eten.
 • Ze samen aanbieden met andere gezonde voeding bij de maaltijd of als snack geeft je kind controle over het eten. Zij kiezen wat ze opeten van wat jij hun als ouder aanbiedt. Een recente studie over moeilijk eetgedrag associeert responsief voeden met meer avontuurlijke eters die minder kieskeurig zijn. Responsief voeden staat zowel voor het luisteren naar honger-en verzadigingssignalen als voor een verdeling van verantwoordelijkheid waarbij de ouders het soort voedsel kiezen en het kind beslist over de hoeveelheid dat hiervan wordt opgegeten. Ongezonde desserts worden in deze theorie best niet ongelimiteerd aangeboden zodat groenten en fruit ook voldoende kansen krijgen om geproefd te worden. 
 • Geef de boodschap dat ze deel uitmaken van een gezonde voeding en niet enkel ongezond zijn, zodat niemand zich schuldig gaat voelen bij het eten ervan. Geef ze dus niet meer belangstelling dan ander eten zoals ‘OMG we eten dessert vanavond!’ Tenzij je dit ook bij wortels zegt 😉
 • Als je de desserts zelf maakt, weet je ook precies wat erin zit en kun je ze zo gezond maken als je zelf wil.
 • Geniet!

Praktisch:

 • Laat ze af en toe deel uitmaken van een hele maaltijd. Zet ze bijvoorbeeld eens mee op tafel als bijgerecht van de warme maaltijd of geef ze als snack. Wat als ze hierdoor hun warme maaltijd niet opeten omdat ze al vol zitten met het dessert? Dan kun je je de vraag stellen of ze de warme maaltijd ook zonder dessert wel zouden gegeten hebben. Ze hebben in ieder geval wel naar hun verzadigingsgevoel geluisterd 😊 Het belangrijkste hierbij is dat je ze niet dagelijks aanbiedt (jij bepaalt wat op tafel komt).
 • Want ik wil natuurlijk niet over het hoofd zien dat we snelle suikers best zo veel mogelijk beperken voor onze gezondheid en die van onze kinderen. Voor dagelijkse snacks en desserts kies je best desserten op basis van fruit, noten, volle granen en af en toe ongezoete melkproducten. Al kan een stukje taart, cake of een bolletje ijs ook wel eens. Bied hiervan eerder een kleine portie aan dan ongelimiteerde hoeveelheden. Nog honger? Geef er dan een stukje fruit bij.
 • Maak ze zoveel mogelijk zelf, dan weet je precies wat erin zit of kun je het suikergehalte van een cake bijvoorbeeld alvast halveren.

Hieronder alvast wat inspiratie voor
dessert(snacks)

 • Mugcake met havermout
 • Gebakken banaan
 • Appel met notenpasta dip
 • Fruitsla
 • Mueslibrood
 • Bananenbrood
 • Yoghurt met gebakken appeltjes en kaneel
 • Havermout crumble met appel of diepvriesbessen (waarvan recept hieronder)

Havermoutcrumble met appel en bessen

 • 2 middelgrote appels, geschild en in stukjes gesneden
 • restje bessen (optioneel)
 • 50g havermout
 • 50g volkorenmeel (ik gebruikte spelt)
 • 2 el ongezoete notenpasta naar keuze (ik gebruikte hazelnootpasta)
 • 2 el water
 • 2 el plantaardige olie (ik gebruikte arachideolie)
 • 1/2 tl kaneel

bereiding:

 • Meng de havermout, volkorenmeel, notenpasta, plantaardige olie en water tot een kruimeldeeg.
 • Vet een ovenschaal in met plantaardige olie, leg de appelstukjes en bessen in de ovenschaal en meng met de kaneel. Bedek dit met het kruimeldeeg.
 • Bak de crumble 30 min. in een oven op 180°C.

Melkvrij check

%d bloggers liken dit: