fbpx

Eet mijn (buik)baby mee?

Als je als mama in spe meer groenten en fruit eet tijdens de zwangerschap, geef je je kindje dan ook al deze voedselvoorkeuren mee? Een interessante vraag om een blog over te schrijven dacht ik.

Tijdens mijn zoektocht in de wetenschappelijke literatuur botste ik op het artikel: “The taste of things to come”. Een mooie titel en een nog leukere foto! Heeft iemand nog een groter bord? Want dit ventje heeft zin in groentjes!

the taste of things to come

Afbeelding: Underwood, E. (2014)

De smaakontwikkeling en de reukzintuigen beginnen zich al te ontwikkelen als de foetus respectievelijk 16 weken en 24 weken oud is.  Het reageert dan op de geur en smaak van het vruchtwater die de smaak van de voeding van de mama overneemt.

Eens geboren hebben baby’s een aangeboren voorkeur voor voedsel dat veel suiker, zout en vet bevat boven voedsel dat zuur en bitter smaakt zoals groenten en fruit.

Het is een soort ‘verdedigingsmechanisme’ omdat suiker en vet energie geven in hun snelle groeiperiode in tegenstelling tot bitter dat juist wordt geassocieerd met een ‘giftige stof’.

Grote hoeveelheden van deze aangeboren voorkeuren sluiten jammer genoeg niet aan bij een gezond dieet.

De smaak- en reukervaringen waarmee de foetus prenataal kennis begint te maken, kunnen de aangeboren smaakvoorkeur beïnvloeden. Via het vruchtwater en later de moedermelk leren baby’s de voeding uit hun omgeving te aanvaarden.

Conclusie

Uit een handvol studies blijkt dan ook dat kinderen meer fruit en groenten eten op latere leeftijd als hun moeders hetzelfde deden tijdens zwangerschap of borstvoeding.

Het is echter moeilijk om te bepalen in welke mate die vroege ervaringen tijdens de zwangerschap of borstvoeding de voedingsvoorkeuren op  lange termijn beïnvloeden, omdat onze smaak -en geur voorkeuren wel beginnen in de buik maar ons hele leven verder blijven ontwikkelen. Een gezond voedingspatroon zowel op jonge als latere leeftijd blijft dus belangrijk.

Vind je het moeilijk om voldoende te variëren met groenten en fruit of wil je graag eens overleggen over je voeding tijdens de zwangerschap? Neem hier een kijkje voor de mogelijkheden

Bronnen

Forestell, C. A. (2016). The development of flavor perception and acceptance: the roles of nature and nurture. In Preventive Aspects of Early Nutrition (Vol. 85, pp. 135-143). Karger Publishers.

Mennella, J. A., Reiter, A. R., & Daniels, L. M. (2016). Vegetable and fruit acceptance during infancy: impact of ontogeny, genetics, and early experiences. Advances in nutrition7(1), 211S-219S.

Podzimek, Š., Dušková, M., Broukal, Z., Rácz, B., Stárka, L., & Dušková, J. (2018). The evolution of taste and perinatal programming of taste preferences. Physiological research67.

Underwood, E. (2014). The taste of things to come. In AAAS (vol. 345, pp 750-751)

%d bloggers liken dit: