fbpx

Moet ik op 4 maanden vaste voeding starten om een allergie te voorkomen?

“Je moet je baby vanaf 4 maanden al vaste voeding geven, en zeker niet wachten tot 6 maanden. Anders krijg je een allergisch kind”. Misschien heb jij deze opmerking de laatste tijd ook gehoord? Terwijl je zelf altijd overtuigd bent geweest dat je best zo lang mogelijk wacht met hoog-allergene voeding (pinda, noten, ei, koemelk, …). Je was van plan 6 maanden exclusief borstvoeding te geven, maar nu weet je het even niet meer… Hoe zit het nu juist? Wat is het beste voor je baby? En van waar komt deze bocht van 180 graden van zo lang mogelijk wachten met pindakaas en consoorten naar héél vroeg introduceren van deze producten, zelfs op 3 maanden?

Het gaat me te ver leiden om in deze blog diep in te gaan op alle aspecten van de 4-vs-6-maanden-discussie. Maar mijn standpunt is heel duidelijk: Starten rond 6 maanden met vaste voeding (wanneer je baby er klaar voor is), zoals de werelgezondheidsorganisatie (WHO) ook aanraadt. Tot 6 maanden haalt je baby alle nodige voedingsstoffen uit melk. Maar ook qua allergieën zit je wel safe als je rond 6 maanden start. Ik leg hieronder uit waarom.

Eerst was er de LEAP-studie . Baby’s (tussen 4 en 11 maanden oud) met een hoog risico om een pinda-allergie te krijgen werden willekeurig verdeeld in twee groepen: Eén groep mocht pinda’s eten (in de vorm van pindakaas. Je wil natuurlijk geen hele pinda’s aan een baby geven). De andere groep mocht absoluut geen pinda’s eten tot ze 5 jaar waren. Wat bleek? In de groep kinderen die tot 5 jaar hadden gewacht met pinda’s, waren er veel meer die effectief een pinda-allergie hadden gekregen. Daarom werd beslist om af te stappen van het idee om zo lang mogelijk pinda’s te vermijden. Dit zou namelijk de ontwikkeling van een allergie in de hand werken. Als je kind een bewezen pinda-allergie heeft, moet je het uiteraard wel gaan mijden. Dan komt preventie te laat.

Maar geldt deze conclusie enkel voor pinda? En enkel voor hoog-risico kinderen? En hoe zit het dan bij baby’s die borstvoeding krijgen?

Dan kwam er de zogenaamde EAT-studie. De bedoeling van deze studie was om specifiek te kijken naar baby’s die borstvoeding krijgen. De ene groep kreeg 6 maanden exclusief borstvoeding, zoals de WHO aanraadt. De andere groep kreeg tussen 3 en 6 maanden hoog-allergene voedingsmiddelen (pinda, ei, koemelk, vis, tarwe, sesam) naast de borstvoeding. Wat bleek? De baby’s die op 3 maanden pinda en ei hadden gekregen, hadden tussen hun 1 en 3 jaar minder voedselallergieën dan baby’s die 6 maanden exclusief borstvoeding hadden gekregen. Voor koemelk, vis, tarwe en sesam werd dit effect niet gezien (!).

Maaaaarrr, er is een grote maar. In dit soort studies worden mensen willekeurig ingedeeld in een groep (exclusief borstvoeding tot 6 maanden blijven geven OF tussen 3 en 6 maanden specifieke vaste voeding gaan aanbieden). Maar niet iedereen houdt zich altijd aan het protocol van de groep waaraan hij is toegewezen. Daar kunnen veel redenen voor zijn, en die zijn meestal niet willekeurig. Wat bleek? Bij de groep van exclusief borstvoeding tot 6 maanden heeft meer dan 90% zich aan het protocol gehouden (= introductie van vaste voeding na 6 maanden). Bij de andere groep (= starten met vaste voeding tussen 3 en 6 maanden) heeft minder dan de helft zich aan het protocol gehouden. Welke groepen gaven toch geen vaste voeding vanaf 3 maanden, ook al was dat het protocol?

 • Ouders dachten klachten te zien bij introductie vaste voeding
 • Baby’s met eczeem op 3 maanden
 • Psychologische problemen bij de moeder
 • Niet-blanke mensen

Als je weet dat je een hoger risico hebt op een allergie als je niet blank bent, als je denkt klachten te zien, en als je baby eczeem heeft, dan besef je dat er waarschijnlijk heel wat allergische baby’s uit de boot zijn gevallen bij de analyse van de resultaten van de tweede groep. De twee onderzoeksgroepen zijn dan niet meer zo willekeurig: Bij de groep met vroege start van vaste voeding zijn de baby’s met een hoger risico op allergie uit de analyse gevallen omdat ze zich niet aan het protocol hebben gehouden. Misschien is het dan niet zo gek dat de onderzoekers in deze groep minder allergieën zagen? Misschien waren er minder allergieën in deze groep niet door de vroege introductie van vaste voeding, maar omdat de hoog-risico baby’s niet meer mee deden?

Conclusie: Uit deze studie kunnen we niet besluiten dat je op 4 maanden (of zelfs 3 maanden?!) moet starten met vaste voeding om allergieën te voorkomen. Daarvoor is meer en duidelijker onderzoek nodig. Laten we ondertussen allemaal rustig blijven en mikken op starten met vaste voeding rond 6 maanden. Wat we wel weten uit de andere studies, is dat het geen zin heeft om extra lang te gaan wachten met bepaalde voedingsmiddelen geven. Als je ergens tussen 6 en 12 maanden een gezonde variatie aan voedingsmiddelen aanbiedt, zit het wel goed. In die zelfde filosofie is het ook belangrijk om tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode geen voedingsmiddelen te mijden als er geen klachten zijn.

Als je baby veel kans heeft op een allergische reactie (zwaar eczeem, ernstig gereageerd op een ander voedingsmiddel) is het altijd verstandig om eerst te overleggen met je arts. Die kan jou vertellen of je net extra voorzichtig moet zijn met het introduceren van allergenen, of dat het in jouw geval net goed is om toch vroeger dan 6 maanden te starten met de introductie van pinda of ei.

Alles weten over koemelkallergie bij baby’s en peuters? Bestel hier je boek ‘Blij koemelkvrij’.

Eén gedachte over “Moet ik op 4 maanden vaste voeding starten om een allergie te voorkomen?

 • 4 februari 2018 om 19:46
  Permalink

  Volledig met je eens! Zelf ben ik ook overtuigd dat te vroege introductie meer problemen geeft dan oplossingen.
  Als baby-osteopaat zie ik elke maand wel kindjes die hier klachten door ontwikkelen. Het is mijn ervaring dat het op lange termijn alleen maar voordelen heeft voor de baby om pas te starten met vaste voeding wanneer zijn spijsvertering en microbioom matuur en sterk genoeg voor is.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: