fbpx

Waarom de diagnose van koemelkallergie vaak zo laat gemaakt wordt…

Over snelle en vertraagde koemelkallergie…

Mijn dochter was bijna 3 maanden oud toen de diagnose van koemelkallergie gesteld werd. Meer dan 2 maanden hadden we een baby die zich duidelijk niet goed voelde, die veel huilde, krampen had en reflux. Ontelbare keren was ik naar de huisarts geweest, naar de osteopaat, de vroedvrouw was zo vaak geweest … Soms kreeg ik te horen “Ze groeit er wel uit. Alle baby’s hebben krampen”. Maar mijn moederhart wist dat er iets niet klopte, en dat mijn baby pijn had. Het was een heel frustrerende en moeilijke periode. Als ik andere verhalen hoor, heb ik nog geluk gehad dat “al” na enkele maanden de diagnose van koemelkallergie werd gesteld. Ik ging op dieet (mijn dochter kreeg exclusief borstvoeding) en vrij snel kreeg ik een heel andere baby.

Maar waarom heeft het zo lang geduurd voor iemand de diagnose stelde? Het is toch niet echt een zeldzame ziekte? Dat komt omdat er twee soorten koemelkallergie zijn: Een snelle, en een vertraagde vorm. En het is net die tweede soort die zo moeilijk vast te stellen is.

De snelle, IgE-gemedieerde allergie

Wanneer we het over  een koemelkallergie (KMA) hebben, denken de meeste mensen aan de typische allergische reactie: Enkele minuten of uren na inname zie je al zwelling, netelroos (huidreactie), diarree, … Dit is een onmiddellijke allergische reactie (“IgE-gemedieerd” in vaktermen), waarbij typische antilichamen betrokken zijn (“IgE antilichamen”). Bij de klassieke allergietesten in het bloed wordt gezocht naar deze IgE-antilichamen. Ook huidtesten werken via deze snelle allergische reacties. Omdat de reactie zo snel optreedt, is het vaak niet moeilijk om de link te leggen met de oorzaak: koemelk.

De vertraagde, niet-IgE-gemedieerde allergie

Maar er bestaat ook een andere soort KMA, en dit is eentje die heel vaak gemist wordt. En toch is een aanzienlijk deel van alle koemelkallergieën van dit type. Wat deze KMA zo tricky maakt, is dat de reactie vertraagd optreedt (enkele uren tot dagen na inname). Dat maakt het al een heel pak moeilijker om de link te leggen met de boosdoener want in de tussentijd is er al heel wat gegeten en gebeurd. Deze KMA noemen we een vertraagde KMA (“niet-IgE-gemedieerd”). Bij dit soort KMA is het het trage deel van je immuunsysteem dat de koemelk herkent, en waarbij een heleboel chemische stofjes zorgen voor ontstekingen.

Die ontstekingen kunnen plaats vinden in het maagdarmstelsel, maar ook in de huid. Mogelijke symptomen zijn reflux, krampen, diarree, huiduitslag, slechte groei, … Deze symptomen komen niet enkel bij een allergie voor, en kunnen ook andere oorzaken hebben. Het is voor de zorgverlener niet altijd gemakkelijk om een onderscheid te maken tussen klachten die veroorzaakt worden door een allergie, of door iets anders.

Hierboven zei ik dat er bij de diagnose van allergieën met huid- en bloedtesten gezocht wordt naar IgE-antilichamen, maar deze ontbreken bij een vertraagde KMA. Dat maakt de diagnose moeilijk. De klassieke allergietesten kunnen een snelle KMA oppikken, maar de vertraagde KMA wordt gemist op deze manier. Hoe de diagnose bij een vertraagde KMA dan gesteld wordt? Eerst en vooral door heel goed naar het verhaal en de klachten te luisteren (Dit is trouwens ook essentieel bij een snelle allergie. Een positieve huid- of bloedtest is nooit een sluitend bewijs op zichzelf). En vervolgens wordt er gekeken of de klachten verdwijnen als koemelk uit de voeding wordt gehaald, en ze terug komen als er opnieuw koemelk wordt gebruikt. Hier kan je meer lezen over de diagnose van allergieën.

Het goede nieuws

Is het dan alleen kommer en kwel met deze vertraagde koemelkallergie? Neen, gelukkig is er ook een lichtpuntje: De vooruitzichten om uit deze KMA te groeien zijn beter dan bij een snelle KMA. Gemiddeld groeit je baby rond 1 jaar uit een vertraagde KMA. Bij een snelle KMA kan dit wat langer duren. En de kans op een levensbedreigende reactie is bijzonder klein bij een vertraagde KMA. Al is het leven met een baby die pijn heeft, natuurlijk nooit fijn…

Alles weten over koemelkallergie bij baby’s en peuters? Bestel hier je boek ‘Blij koemelkvrij’.

7 gedachten over “Waarom de diagnose van koemelkallergie vaak zo laat gemaakt wordt…

 • 20 januari 2018 om 22:00
  Permalink

  Beste,
  Ik heb een dochtertje met KMA. Ondertussen is ze al 15maanden. Tem 14m gaf ik borstvoeding. Nu ik alternatieven moet zoeken voor moedermelk zit ik wat vast. Ik las dat er een lezing wordt gegeven voor babies met KMA. Zal dit voor mij nog interessant zijn, of valt ze niet meer onder de categorie baby?
  Ik ben op zoek naar meer info over alles rond de allergie en al de aanpassingen op vlak van eten en drinken.
  Alvast bedankt,
  Mvg
  Sofie De Hertogh

  • 21 januari 2018 om 09:29
   Permalink

   Dag Sofie,

   De infosessie gaat niet alleen over de hele kleine baby’s, maar ook over grotere baby’s. Op 15 maanden is die informatie ook zeker relevant. Je bent heel welkom in ieder geval 🙂

 • 21 januari 2018 om 10:15
  Permalink

  Ik heb destijds Neocate gegeven, na 7 soorten pap te proberen en 14 dagen ziekenhuis door ontsteking over de hele huid… Eczeem nu al een jaar volledig weg. Geen problemen meer. Is wel op medisch voorschrift.
  Mvg
  Vanessa

 • 21 januari 2018 om 15:19
  Permalink

  Kan een kindje ook de snelle én de trage variant hebben? ZL van nu 15m heeft héél snel symptomen van KMA ontwikkeld, enkele uren na de geboorte. We zijn er dan ook snel achter gekomen. Maar de symptomen die je beschrijft bij de late variant waren ook zeker aan de orde. Hoe zit dat dan?
  Ik kijk stilaan uit naar een leven met weer koemelk, want steeds voor ons tweetjes iets anders moeten voorzien wordt minder evident. ZL is niet gemakkelijk meer tevreden met een alternatief, hij wil hetzelfde als de rest, uiteraard. Vandaar mijn vraag. Hij is er nu in ieder geval nog niet vanaf. Vlak voor kerst hebben we nog eens geprobeerd, maar helaas.

  • 21 januari 2018 om 15:39
   Permalink

   Inderdaad, je kan zowel de snelle als vertraagde variant tegelijkertijd hebben. Dat maakt het nog wat ingewikkelder…

 • 21 januari 2018 om 19:59
  Permalink

  Mijn jongste dochter is nu 9 weken. Al van in het begin heeft ze heel veel last van krampen. Ze maakt ook heel moeilijk stoelgang. De eerste weken kreeg ze Omneo melk van Nutrilon. Nu krijgt ze al bijna 3 weken Nan Complete Comfort. De krampen zijn er nog, maar zijn precies wel al wat verminderd. Behalve gisteren…een ganse dag gehuil, gestamp en gekronkel. Met heel veel moeite kregen we ze gesust. Ook de stoelgang blijft moeilijk gaan. Ik weet niet goed of ik hiervoor verder moet kijken of het iets is dat wel zal passeren…

  • 23 januari 2018 om 20:49
   Permalink

   Het is niet altijd gemakkelijk om te weten waar gehuil en last vandaan komt, of het “toeval” is, of dat er meer achter zit. Hopelijk is het snel voorbij! Als het toch aanhoudt, is het zeker een goed idee om een arts te raadplegen.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: