fbpx

Heeft een hypoallergene (HA) melk zin om allergieën te voorkomen?

Stel, je oudste kindje had een koemelkallergie. Of je partner heeft regelmatig last van eczeem. Of misschien heb je zelf wel een huisstofmijtallergie? Is het dan nodig om je baby hypo-allergene (“HA”) melk te geven, wanneer je baby geen borstvoeding krijgt?*

Als je kijkt naar flesvoeding op basis van koemelk zijn er vier gradaties in verknipping. Het idee achter deze verknipping is het volgende: Bij een allergie reageer je (onterecht) op een eiwit. Als de eiwitten meer verknipt zijn, zou je lichaam het minder goed herkennen.

In standaard kunstvoeding zijn de koemelkeiwitten intact aanwezig. Bij een HA-melk zijn deze eiwitten licht verknipt (“partieel hydrolysaat”). Dan kan er nog verder worden gegaan: Zwaar verknipt (“extensief hydrolysaat”). Of de eiwitten worden zelfs volledig verknipt tot de kleinste bouwstenen als dat niet voldoende is (aminozurenbasis). Er zijn dus vier gradaties in verknipping van koemelkeiwitten in kunstvoeding:

  1. Geen verknipping, intacte eiwitten (standaard kunstvoeding)
  2. Lichte verknipping, grote stukken eiwitten (HA)
  3. Zware verknipping, kleine stukken eiwit
  4. Volledige verknipping, aminozuren

Bij HA-melk hebben we het over de tweede graad, lichte verknipping. Voor een baby met koemelkallergie is HA-melk niet geschikt omdat hij nog altijd zal reageren op deze licht verknipte eiwitten. (Hier kan je meer lezen over welke kunstvoeding wel geschikt is bij een koemelkallergie). HA-melk wordt verkocht om te verhinderen dat een baby met een hoog risico in de toekomst een allergie zou ontwikkelen. Met “hoog risico” bedoel ik dat een broertje of zusje allergisch was of één van de ouders een allergie heeft, of astma of eczeem. Dat hoeft trouwens niet noodzakelijk een voedselallergie te zijn, maar kan bvb ook een pollen- of huisstofmijtallergie zijn.

In 2016 is een hele grote, onafhankelijke (!) studie gebeurd om te kijken of deze HA-melk inderdaad allergieën kon voorkomen. En wat bleek? Er was geen verschil tussen baby’s die standaard kunstvoeding of hypoallergene kunstvoeding hadden gehad. De baby’s die HA-melk hadden gehad, hadden niet minder allergieën, astma of eczeem, zelfs tot de leeftijd van 14 jaar.

Dus: Er is geen bewijs dat HA-melken allergieën kunnen voorkomen bij een baby. Ze zijn ook niet geschikt voor baby’s die al allergisch zijn aan koemelkeiwitten omdat de verknipping onvoldoende is. En ze kosten +-5€ per pot (800g) meer dan een standaard zuigelingenvoeding. Ze hebben dus geen nut in de preventie van allergieën, en ook niet in de behandeling van een allergie. Voor sommige baby’s is een kunstvoeding met licht verknipte eiwitten wel een oplossing wanneer de intacte eiwitten moeilijk te verteren zijn, maar dat staat los van allergieën.

Wie graag weet waar ik de mosterd vandaan haal, kan het originele artikel hier lezen. Een wetenschappelijke samenvatting vind je hier. Eind 2018 verscheen deze Cochrane Review (een van de meest kwaliteitsvolle papers die er bestaan) met hetzelfde besluit. Deze kan je hier vinden.


*Borstvoeding is de eerste keuze voeding voor een baby, ook bij allergieën. Heb je het idee dat je baby reageert op je moedermelk? Zoek dan zeker professionele hulp, je hoeft dit niet alleen te doen! Bespreek het met je arts, vroedvrouw/lactatiekundige. En bij mij kan je ook terecht natuurlijk! 🙂 Hier vind je meer informatie.

%d bloggers liken dit: