Heeft een hypoallergene (HA) melk zin?

Stel, je oudste kindje had een koemelkallergie. Of je partner heeft regelmatig last van eczeem. Of misschien heb je zelf wel heel wat allergieën? Is het dan nodig om je baby hypo-allergene (“HA”) melk te geven, wanneer je baby geen borstvoeding krijgt?*

Als je kijkt naar flesvoeding op basis van koemelk zijn er vier gradaties in verknipping. Het idee achter deze verknipping is het volgende: Bij een allergie reageer je (onterecht) op een eiwit. Als de eiwitten meer verknipt zijn, is er in principe minder kans dat je er op gaat reageren.

Bij de productie van kunstvoeding wordt pure koemelk als beginproduct gebruikt. De verhoudingen van voedingsstoffen worden veranderd en er worden wat stofjes aan toegevoegd zodat het beter aansluit bij de noden van een mensenbaby. In de standaard kunstvoeding zijn de koemelkeiwitten intact aanwezig. Bij een HA-melk zijn deze redelijk grof in kleinere stukken verknipt (“partieel hydrosylaat”, met een dure term). Een baby met een bestaande allergie zal nog altijd reageren op deze grove verknipping. Dan kan er nog verder worden gegaan: Zwaar verknipt (“extensief hydrosylaat”). Of de eiwitten worden zelfs volledig verknipt tot de kleinste bouwstenen als dat niet voldoende is (aminozurenbasis). Er zijn dus vier gradaties in verknipping van koemelkeiwitten in kunstvoeding:

  1. Geen verknipping, intacte eiwitten (standaard kunstvoeding)
  2. Lichte verknipping, grote stukken eiwitten (HA)
  3. Zware verknipping, kleine stukken eiwit (Bvb nutramigen, pepti)
  4. Volledige verknipping, aminozuren (Bvb Neocate)

Bij HA-melk hebben we het over de tweede graad, lichte verknipping. Voor een allergische baby is HA-melk niet geschikt omdat hij nog altijd zal reageren op deze licht verknipte eiwitten. HA-melk wordt verkocht om te verhinderen dat een baby met een hoog risico in de toekomst allergisch zou worden. Met “hoog risico” bedoel ik dat een broertje of zusje allergisch was of één van de ouders een allergie heeft, of astma of eczeem. Dat hoeft trouwens niet noodzakelijk een voedselallergie te zijn, maar kan bvb ook een pollen- of huisstofmijtallergie zijn.

In 2016 is een hele grote, onafhankelijk (!) studie gebeurd om te kijken of deze HA melk inderdaad allergieën kon voorkomen. En wat bleek? Er was geen verschil tussen baby’s die standaard kunstvoeding of HA kunstvoeding hadden gehad. De baby’s die HA-melk hadden gehad, hadden niet minder allergieën, astma of eczeem, zelfs tot de leeftijd van 14 jaar.

Dus: HA-melken kunnen geen allergieën voorkomen bij een baby. Ze zijn ook niet geschikt voor baby’s die al allergisch zijn omdat de verknipping onvoldoende is. En ze kosten +-5€ per pot (800g) meer dan een standaard zuigelingenvoeding. Wat is dan het nut van deze voedingen? Het antwoord lijkt me duidelijk: Geen. Ze hebben geen nut in de preventie van allergie, en ook niet in de behandeling van een allergie.

Wie graag weet waar ik de mosterd vandaan haal, kan het originele artikel hier lezen. Een wetenschappelijke samenvatting vind je hier.


*Borstvoeding is de eerste keuze voeding voor een baby, ook bij allergieën. Heb je het idee dat je baby reageert op je moedermelk? Zoek dan zeker professionele hulp, je hoeft dit niet alleen te doen! Bespreek het met je arts, vroedvrouw/lactatiekundige. En bij mij kan je ook terecht natuurlijk! 🙂 Hier vind je meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: