fbpx

Van je bord tot de borst: Hoe lang blijft koemelk in moedermelk?

Je hebt vrolijk aan de feesttafel mee gegeten, en dan blijkt dat er toch koemelk* verwerkt was in de maaltijd! Terwijl je baby niet tegen koemelk kan en jij het dus ook niet mag eten omdat je borstvoeding geeft. Maar wat staat je nu te wachten? Hoe lang blijft de koemelk in je moedermelk?

Het is een vraag die ik heel vaak krijg in mijn praktijk. En een hele goede vraag ook. Ik zou wat kunnen gissen hoe lang dat ongeveer zou duren, maar dat is niet zo mijn stijl. Nope, ik kroop speciaal voor jullie in de wetenschappelijke literatuur, op zoek naar antwoorden.

En wat bleek? Er is wel wat informatie te vinden over hoe snel bepaalde eiwitten (koemelk, pinda, ei,..) van je bord in je borst geraken. En dat kan echt héél snel gaan, zelfs binnen de 10 minuten! Maar het kan ook langer duren: Als je bijvoorbeeld eerst een stevige friet met mayonaise hebt gegeten, kan het ook enkele uren duren vooraleer de eiwitten zich een weg hebben gebaand door je verteringsstelsel, naar je bloedbaan en zo naar je moedermelk.

Maar dat was de vraag niet. Hoe lang duurt het nu voor de eiwitten uit je maaltijd weer uit je moedermelk zijn? Daar vond ik veel minder gemakkelijk antwoorden op, helaas… Het lijkt er op dat tussen de 1 à 12u na de maaltijd de grootste concentratie in je melk terecht komt. Dat hangt af van wat je gegeten hebt en hoeveel koemelk er in verwerkt was. Maar er blijken ook grote verschillen te zijn tussen personen onderling. De ene persoon verwerkt de eiwitten sneller dan de andere, vandaar de grote marge. Na die piek op 1 à 12u lijkt de concentratie gestaag af te nemen. Hoe lang het duurt voor het eiwit volledig uit je moedermelk is, is moeilijk te beantwoorden. De meeste studies lijken er op te wijzen dat na 24-48u voldoende allergenen uit je moedermelk verdwenen zijn.

Wat het nog wat ingewikkelder maakt, is dat niet iedere allergische reactie meteen optreedt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je baby pas 2 dagen na de bewuste maaltijd symptomen krijgt. Niet noodzakelijk omdat de eiwitten dan nog in je moedermelk zitten, maar omdat hij bijvoorbeeld reageert op de eiwitten die er 24u geleden nog in zaten.

Waarom wordt er dan gezegd dat het tot 2 (of zelfs 4) weken kan duren vooraleer je kindje klachtenvrij is bij de start van een koemelkvrij dieet? Dat heeft vooral te maken met de hersteltijd die nodig is voor bepaalde beschadigingen. Als je kindje bvb al maanden last heeft van zijn darmpjes door de allergie, dan kan na een paar dagen koemelkvrij eten de koemelk wel uit je borstvoeding zijn. Maar de darmpjes hebben tijd nodig om weer te herstellen, en dat kan veel langer duren. Daarom dat de klachten ook niet op 1-2-3 voorbij zijn.

Maar wat is dan de conclusie?Daar bestaat helaas geen eenduidig antwoord op. Je zou bijvoorbeeld 24u kunnen kolven (en weggooien) zodat de meeste koemelkeiwitten uit je moedermelk zijn. Maar er zijn ook andere factoren om rekening mee te houden: Wat en hoeveel heb je gegeten? Hoe heftig is de reactie van je kindje op een kleine hoeveelheid eiwitten? Heb je nog andere melk om in de tussentijd te geven? Het goede nieuws is dat moedermelk ook boordevol stoffen zit om een beschadigd lichaamssysteem te herstellen. Laat je dus niet wijsmaken dat je beter permanent stopt met borstvoeding bij een allergie!

* Of een ander allergeen, zoals kippenei of soja

Ben je het beu om (soms tegenstrijdige) informatie te zoeken op 1001 plaatsen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: