fbpx

Eczeem en voedselallergieën bij baby’s: Wat is het verband?

Ik zie in mijn praktijk vaak borstgevoede baby’s met eczeem en een voedselallergie. Het is voor de mama’s vaak een ware zoektocht om uit te zoeken waar hun baby op reageert, en zo komen ze ook vaak bij mij terecht. Maar er heerst een groot misverstand onder veel mensen, namelijk dat elke opflakkering van eczeem ontstaat door “iets dat ze verkeerd gegeten hebben”. Dat is zeker niet het geval.

Het heeft dus ook geen zin om steeds meer voedingsmiddelen te gaan elimineren tot “de boosdoener” gevonden is. Ik vind het zo jammer als moeders zich schuldig gaan voelen bij een opflakkering van eczeem “omdat ze waarschijnlijk een foutje in hun dieet hebben gemaakt”. Want dat is vaak niet het geval.

Er is eigenlijk nog heel weinig geweten over de exacte oorzaken van eczeem. Wat we wel weten is dat een huid die gevoelig is voor eczeem, geen normale barrière tegen de buitenwereld biedt. De cellen lijken van elkaar weg te schrompelen, en het “cement” er tussen is niet zoals het zou moeten zijn. Door die slechte barrière ontsnapt er gemakkelijk vocht uit het lichaam (vandaar de droge, schrale plekken op de huid). Bovendien kunnen allergenen van buitenaf tussen de cellen heen glippen, naar binnen in het lichaam. Doordat de allergenen relatief gemakkelijk door de huid heen in het lichaam geraken, kan het immuunsysteem gevoelig worden voor bepaalde allergenen. Als dat eenmaal gebeurd is, kan een volgende blootstelling aan het allergen een opflakkering van eczeem teweeg brengen. Die allergenen kunnen uit voeding komen, maar ook huisstofmijt, pollen, kledingvezels, wasmiddel enzovoort. Dus een voedselallergie veroorzaakt niet het ontstaan van de allereerste eczeemaanval. (Het kan later wel een opflakkering van eczeem veroorzaken.) Maar omgekeerd werkt de aangetaste huid wel de ontwikkeling van allergieën in de hand!

Net daarom is het zo belangrijk om de huid van je kindje goed gehydrateerd te houden, om de huidbarrière zo sterk mogelijk te maken. Daardoor verlaag je het risico op het ontwikkelen van nieuwe allergieën. Je gebruikt daarvoor best een speciale hypoallergene crème. Voor advies kan je terecht bij je apotheker. Veel ouders staan huiverachtig tegenover het gebruik van steroïde crèmes bij hun baby. Ze werken ook maar zo lang dat je ze smeert. Ze nemen de oorzaak van het eczeem niet weg, maar zijn enkel symptoombestrijding. Uit onderzoek blijkt echter dat ze zelfs op redelijk lange termijn veilig zijn om te gebruiken. Boven zijn de risico’s van het gebruik van steroïde crèmes lager dan de risico’s om nieuwe allergieën gaat ontwikkelen door het huid met een slechte barrièrefunctie door eczeem.

 

Conclusie?

 1. Voeding kán een opflakkering van eczeem veroorzaken, maar er zijn ook veel andere mogelijke aanleidingen. Als je een duidelijk verband ziet met voeding, laat dat voedingsmiddel dan weg. Maar in heel wat gevallen is er geen verband tussen voeding en eczeem. In die gevallen is het zinloos om eindeloos voeding te blijven elimineren in de hoop om het eczeem te verbeteren. Je kan er ook niet iedere opflakkering mee verklaren.
 2. Volg het smeeradvies van je arts goed op, om de huidbarrière van je kindje zo goed mogelijk te houden. Krijg je het eczeem onder controle met een vochtinbrengende crème? Prima! Maar lukt dat niet, gebruik dan een steroïde crème als je arts die voorschrijft. Zo voorkom je dat je kindje nog meer allergieën zou kunnen ontwikkelen.

3 gedachten over “Eczeem en voedselallergieën bij baby’s: Wat is het verband?

 • 10 mei 2017 om 05:11
  Permalink

  2 maal over hormoonzalf gesmeerd. In de eerste week duidelijk betere huid, in de 2e week lijkt de huid nog heftiger te reageren…niet exact weten omdat de wetenschap nog niet zover is en dus dan maar symptoombestrijding kan er bij mij niet in.

  • 10 mei 2017 om 09:29
   Permalink

   In de geneeskunde kan je 3 dingen doen bij een probleem:
   1. De oorzaak aanpakken. Als je die kent én er iets aan kan doen, is dat natuurlijk de beste oplossing.
   2. De symptomen bestrijden. Als je de oorzaak zelf niet kan wegnemen, kan je zo goed mogelijk proberen de symptomen te verzachten of weg te nemen. Soms (zoals bij eczeem) is dit ook belangrijk om erger te voorkomen.
   3. Niets doen.

   Het is zeker heel frustrerend om enkel aan symptoombestrijding te doen als je de oorzaak niet kent of niet kan aanpakken…

  • 14 mei 2017 om 11:54
   Permalink

   Hallo Dominique, mogelijk is het een reactie (allergie?) op (een bestanddeel van) de zalf zelf. Ooit ook een keer gehad, en heb toen alles moeten stoppen, de huiduitslag brak toen fel uit en mocht enkel een vochtinbrengende crème van la roche posay smeren. Zelfs geen water voor irritatie…

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: