fbpx

Lactose-intolerantie bij baby’s, bestaat dat?

Ik heb al heel wat geschreven over koemelkallergie bij baby’s, maar ik krijg ook wel eens vragen over lactose-intolerantie bij baby’s. Kan een baby lactose-intolerant zijn? Heeft het zin om bij borstvoeding lactosevrij te eten?

Wat is het verschil tussen een lactose-intolerantie en een koemelkallergie?

Het gebeurt wel vaker dat koemelkallergie en lactose-intolerantie door elkaar worden gehaald. Het kan ook wel verwarrend zijn, want het zijn allebei reacties op melkproducten. Maar dat is dan ook de enige gelijkenis. Koemelkallergie is een reactie van het immuunsysteem op de eiwitten uit koemelkproducten. Bij lactose intolerantie is het de suiker uit de melk (melksuiker of lactose) die niet verteerd kan worden. Dit komt door een tekort aan het enzyme lactase in de darmen. Lactase splitst lactose in kleine stukjes, zodat ze door de darm in de bloedbaan kunnen worden opgenomen. Wanneer dit niet gebeurt, door te weinig lactase, blijft lactose achter in de darmen. Deze melksuiker trekt water van het lichaam naar de darm, wat diarree kan geven. In de dikke darm gaat de lactose gisten door de normale bacteriën van de darmflora. De gassen die op die manier gevormd worden, kunnen winderigheid geven.

Bij volwassenen zie je lactose-intolerantie wel vaker, zeker bij mensen van Aziatische of Afrikaanse origine. Rond de leeftijd van 7 jaar stopt het lichaam met lactase te maken en kunnen ze geen lactose meer verteren. Niet toevallig valt dit samen met de leeftijd waarop kinderen van nature stoppen zouden stoppen met (moeder)melk drinken. Bij Europeanen is er eigenlijk een mutatie, waardoor we tot op veel latere leeftijd het enzym lactase blijven produceren, en dus melkproducten kunnen blijven gebruiken.

Alles weten over koemelkallergie bij baby’s? Bestel hier je boek ‘Blij koemelkvrij’

Maar kan een baby ook lactose-intolerant zijn?

Een echte aangeboren  lactose-intolerantie komt bij baby’s heel zelden voor. Het is een genetische afwijking waarbij de baby geboren is zonder het gen voor lactase om lactose af te breken. Dit is een baby die meteen vanaf de geboorte al niet goed groeit en uitdroogt. Maar dit is echt héél zeldzaam: Er zijn maar een paar mensen in de wereld die met deze afwijking zijn geboren, de meesten daarvan wonen in Finland.

Secundaire lactose-intolerantie lijkt wel op primaire lactose-intolerantie, maar is iets tijdelijks. Door een beschadiging van de darmen, kan er geen lactase worden aangemaakt in de darmcellen. De lactose-intolerantie is dan eerder een gevolg dan een oorzaak. Want waar komt die beschadiging van de darm vandaan? Wel, bijvoorbeeld van een infectie van de maag en darmen door een bacterie of virus. Maar er kan ook een andere voedselovergevoeligheid aan de basis liggen: Een bepaald voedingsmiddel irriteert de darm dan zodanig, dat de darm beschadigd raakt en ook geen lactase meer kan maken.

Belangrijk om te onthouden, is dat dit een tijdelijke lactose-intolerantie is. Neem de oorzaak van de darm irritatie weg, en de darmcellen én lactase productie zullen zich weer herstellen.  In de tussentijd kan je gewoon borstvoeding blijven geven. Sterker nog, de stofjes in moedermelk zullen de darm helpen om sneller te herstellen. Als je flesjes geeft, kan je wel overwegen om een paar weken lactosevrije flesvoeding te geven.

Te veel lactose bij borstvoeding

Bij baby’s die borstvoeding krijgen, bestaat er ook zoiets als lactose-overbelasting. Dit is geen echte lactose-intolerantie, maar komt voor bij overproductie, waardoor de baby te veel lactose binnen krijgt. De symptomen? Een ongelukkige baby die vaak wil drinken, en frequente explosieve, schuimende, soms groene ontlasting produceert. Ironisch genoeg kan de mama denken dat ze niet voldoende melk produceert, omdat de baby altijd aan de borst wil. Zuigen is namelijk een manier van de baby om de pijn van de krampjes te verzachten. En dan komen we in een vicieuze cirkel terecht, want hoe meer de borsten gestimuleerd worden, hoe meer melk ze gaan produceren. Bij twijfel contacteer je best je lactatiekundige of vroedvrouw. Met een aantal tips kan je je overproductie onder controle krijgen.

Heeft het zin om een lactosevrij dieet te volgen?

Behalve bij primaire lactose-intolerantie, kan je gewoon borstvoeding blijven geven. Het heeft ook geen zin om als moeder op lactosevrij dieet te gaan. Intacte lactose wordt namelijk niet opgenomen in de bloedbaan van de moeder, en komt dus ook niet in de moedermelk terecht. Moedermelk bevat van nature lactose, die ter plaatse in de borsten wordt samengesteld uit kleinere molecules.

%d bloggers liken dit: