fbpx

Kan een kind zelf aanvoelen welke voeding zijn lichaam nodig heeft?

Er wordt wel eens gezegd dat je kinderen zelf kan laten bepalen wat ze eten. Dat hun lichaam perfect aanvoelt wat het nodig heeft. Maar klopt dat wel? En waar komt deze bewering vandaan?

Daarvoor moeten we bijna 100 jaar terug in de tijd, naar de jaren ’20-’30 van de vorige eeuw. Dr. Clara Davis was een Amerikaanse kinderarts. Ze vroeg zich af of voorkeuren voor smaken genetisch bepaald zijn. Het experiment: Ze schotelde de baby’s, die opgroeiden tot peuters en kleuters, iedere maaltijd 10 kommetjes voor met verschillende voedingswaren. De baby’s mochten zelf kiezen wat ze aten, en hoeveel ze er van aten. En wat bleek? De kinderen waren jarenlang perfect gezond! Het viel haar zelfs op dat kinderen die verkouden waren spontaan meer wortelen, bieten en biefstuk gingen eten. Kinderen met rachitis (een botaandoening door een tekort aan calcium en vitamine D) kozen zelf voor die voedingsproducten die de tekorten weer aanvulden. Straf!

Maar er zijn twee opvallende zaken in dit experiment die we niet over het hoofd mogen zien: Ten eerste konden de kinderen alleen maar kiezen uit een assortiment van onbewerkte, gezonde producten: Verschillende soorten groenten, fruit, melk, onbewerkt vlees en granen.
Ten tweede, mocht de verpleegster die hielp met eten, in geen geval emoties tonen of opmerkingen maken tijdens het eten. Dit is natuurlijk niet de normale gang van zaken. Maar de manier waarop je kijkt of wat je zegt tegen je kind, heeft wel een invloed op zijn/haar eetgedrag. Daarom is het zo belangrijk om geen goed- of afkeurende opmerkingen te maken tijdens het eten.

Komen we terug bij de vraag: Kunnen kinderen zelf bepalen welke voeding hun lichaam nodig heeft? Ja, tot op zekere hoogte wel. Maar dit experiment toont ook aan hoe belangrijk het is dat ouders bepalen wát er op tafel komt. Komen er koekjes en allerhande snacks op tafel, dan gaat de kompas van je kind gegarandeerd de mist in. Bied daarom een gezonde diversiteit aan voedsel aan, en dan kan je je kind zelf laten bepalen hoeveel ze van ieder product eten.

(Bron: First Bite. How we learn to eat – Bee Wilson)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: