Allergie in het gezin: Iedereen op dieet of niet?

Ik heb zelf een jaar strikt koemelkvrij gegeten toen ik borstvoeding gaf aan mijn dochter met koemelkallergie. Vanaf 6 maanden at ze vaste voeding mee met de pot en moest dat voor haar natuurlijk ook koemelkvrij zijn. Op dat moment waren we met drie in ons gezinnetje: Mijn man, onze dochter en ik. Hoe doe je dat dan praktisch met de rest van je gezin als niet iedereen op allergenen in de voeding hoeft te letten? Gaat iedereen mee op dieet of juist niet?

Eén potje voor iedereen

Het was voor ons eigenlijk vrij simpel: Al onze maaltijden waren koemelkvrij. We waren niet echt van plan om dubbel te koken, een potje met en een potje zonder koemelk. Het werd ons ook al snel duidelijk dat er heel wat koemelkvrije alternatieven bestaan en dat die zeker niet slechter hoefden te smaken. Als je bijvoorbeeld kroketjes koopt, koop je nu een merk dat geen koemelk bevat. Dat maakt geen verschil in smaak. Voor een witte saus of een lekkere appelcake bestaan er gelukkig ook koemelkvrije recepten. Ideeën voor koemelkvrije basisrecepten vind je hier.

Het is niet alleen veel praktischer om voor iedereen hetzelfde te koken, maar er is ook minder risico op kruisbesmetting door bijvoorbeeld met dezelfde lepel in de koemelkvrije en de gewone portie te roeren. Je gooit alle producten die koemelk bevatten uit huis, zodat er ook geen vergissingen meer kunnen gebeuren. Dan is je hele huis koemelkvrij, tot de bouillonblokjes toe. Je hoeft al dat eten met koemelk trouwens niet in de vuilbak gooien, maar je kan het bijvoorbeeld aan vrienden en familie geven. Dan weten zij ook meteen welke dingen je niet mag eten wanneer je op bezoek komt 😉

 

allergie en gezin

Op een paar dingen na?

Er kwam wel nog gewone melk, kaas en yoghurt op tafel voor mijn man, maar dat deed me niet veel want ik had mijn eigen alternatieven die ik zeker zo lekker vond. (OK, de kaas deed misschien een beetje pijn 😉 ) We hadden het geluk dat onze dochter rond 15 maanden uit haar allergie was gegroeid. Op die leeftijd maakte ze er nog niet veel van als mijn man iets at wat zij niet mocht hebben. Als je peuter of kleuter wat ouder is, kan het wel moeilijker zijn om hem bepaalde dingen te ontzeggen. Voor de lieve vrede is het dan handiger om geen dingen op tafel te zetten die hij of zij niet mag hebben. Alles dat op tafel staat, mag door iedereen gegeten worden. Dat is eenvoudiger en veel gezelliger.

 

Hoe pakte jij het aan in je gezin? Ging dat makkelijk, of niet echt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: