Koemelkvrij koken: Enkele basisreceptjes

Als je koemelkvrij eet, zal je ook bij het koken een aantal aanpassingen moeten doen. Gelukkig bestaan er ondertussen ontzettend veel plantaardige vervangers voor zuivelproducten. In mijn blog van vorige week maakte ik een overzicht van plantaardige melkvervangers, hun voedingswaarde, en hoe je daar een goede keuze in kan maken die bij jou of je kind past. Deze week wil ik het hebben over koken met deze producten.

Iedere plantaardige melkvervanger heeft zijn eigen specifieke smaak, textuur en vetgehalte. Dat maakt dat ze allemaal net een beetje verschillen van elkaar, en de ene meer geschikt is voor een bepaald recept dan een andere. Kokosmelk heeft bijvoorbeeld een heel typische smaak die je kan waarderen in zoete gerechten en desserts, maar die minder goed past bij bvb een witte saus voor in je lasagne. Bij hartige gerechten moet je sowieso opletten dat je geen gezoete variant koopt van een plantaardige melk. Rijstmelk bevat veel minder vet en is wat waterachtiger dan andere melken. Als je een stevige structuur nodig hebt, is rijstmelk dus niet geschikt.

Boter kan je in recepten vervangen door plantaardige margarines (lees het etiket altijd, soms zijn er toch melkeiwitten aan toegevoegd!). Kokosvet en olie werken soms ook, maar niet in alle recepten.

Hieronder vind je enkele recepten om zelf een plantaardige melkvervanger te maken, pannenkoeken, appelcake, witte saus, kaassaus en een gegratineerd laagje voor op je warme gerechten.

Het is natuurlijk onmogelijk om op deze blog een volledig kookboek neer te pennen. Gelukkig bestaan er al melkvrije kookboeken! “No milky way” is een heel handig (en mooi!) kookboek voor veganistische desserts. Veganistisch, dus per definitie koemelkvrij, maar ook eivrij. Dat laatste is handig voor mensen die naast een koemelkallergie ook te maken hebben met een ei-allergie.

Maar goed, de receptjes!

 

Zelfgemaakte notenmelk

Nodig:

 • 150 g noten (amandelen, cashew, hazelnoten, …)
 • water
 • Blender
 • Zeefdoek

Hoe?

 • Laat de noten een nachtje weken in een bodem water.
 • Giet het weekwater weg en voeg een liter vers water toe.
 • Giet alles in de blender en mix tot het water helemaal wit wordt.
 • Zeef de brokjes er uit door een zeefdoek.
 • Klaar!

Deze zelfgemaakte notenmelk is een paar dagen houdbaar in de koelkast. Let wel op, er is geen extra calcium toegevoegd aan zelfgemaakte notenmelk, dus hij is niet geschikt om dagelijks te gebruiken als zuivelvervanger.

Pannenkoeken

Nodig:

 • 750 ml amandelmelk
 • 250 g zelfrijzende bloem
 • 4 eieren
 • scheutje zonnebloem- of maïsolie

Hoe?

 • Zeef de zelfrijzende bloem in een kom zodat er geen brokjes meer zijn.
 • Voeg de olie, 4 eieren en de helft van de melkvervanger toe en meng alles.
 • Voeg de rest van de melkvervanger toe tot je een glad beslag hebt.
 • Bakken maar!

Ik geef hier het voorbeeld van amandelmelk, maar je kan eindeloos variëren met verschillende plantaardige melkvervangers, of zelfs met bruiswater (of bier :p)!. Als je van kokos houdt, kan je ook een blik kokosmelk gebruiken (400ml). Kokosmelk is een beetje steviger, dus dan leng ik aan tot 750 ml met water. Rijstmelk is wat wateriger. Mijn ervaring is dat de pannenkoeken dan net iets sneller uit elkaar vallen. Voor pannenkoeken gebruik ik dan 500 ml in plaats van 750 ml rijstmelk.

Appelcake

Nodig:

 • 10 eetlepels zelfrijzende bloem
 • 10 eetlepels suiker
 • 10 eetlepels maïskiemolie
 • 3 appels
 • 3 eieren
 • 1 zakje vanillesuiker
 • Bakvorm
 • Oven

Hoe?

 • Verwarm de oven voor op 200°C
 • Meng de bloem, suiker, olie en eieren in een kom
 • Schil en snijd 2 appels in schijfjes. Meng ze in het deeg
 • Doe het deeg met de appels in een bakvorm
 • Schil en snijd de derde appel in schijfjes. Leg de schijfjes bovenop het deeg
 • Strooi vanillesuiker over de appelschijfjes
 • Bak 30-40min in de oven op 200°C
 • Smullen maar!

Witte saus

Nodig:

 • 40 g koemelkvrije margarine
 • 40 g bloem
 • 600 ml ongezoete haverdrink
 • Peper, zout, nootmuskaat

Hoe?

 • Laat de margarine smelten in een pan.
 • Voeg de bloem toe en roer tot alle margarine is opgenomen.
 • Voeg al roerend de haverdrink toe en breng de saus aan de kook.
 • Neem de saus van het vuur, en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Kaassaus

Nodig:

 • Witte saus (zie recept hierboven)
 • Edelgistvlokken

Hoe?

 • Maak de witte saus zoals hierboven beschreven
 • Voeg naar smaak edelgistvlokken toe voor het opdienen.

Edelgistvlokken zijn, zoals de naam het zegt, vlokken op basis van gist. Ze hebben een hartige smaak die in de buurt komt van een kaassmaak. Je kan ze kopen in de biowinkel of online, o.a. bij www.pit-pit.com.

 

Gratin/kaaskorstje

Toen ik zelf koemelkvrij at voor mijn dochter, miste ik dat heerlijke kaaskorstje op een gegratineerde schotel het meeste. Je kan proberen om veganistische kaas te gebruiken, maar dat is niet altijd een succes. Je kan een krokant korstje ook nabootsen door een vegan kaassaus (zie hierboven) te gebruiken als bovenste laag, en er dan paneermeel of gehakte nootjes over te strooien. Niet helemaal hetzelfde, maar wel lekker krokant!

 

Zoek je nog een leuke verjaardagstaart voor je kleintje? Ik maakte zelf voor de eerste verjaardag van mijn dochters een heerlijke watermeloentaart, enkel met fruit en dus helemaal koemelkvrij. Ze vonden het geweldig! Het recept schreef ik in een vorige blog neer.

 

Welk basisrecept mis je nog in het rijtje? Waar zou jij echt nog een recept voor willen?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: